Rólunk

Üdvözöllek a honlapunkon!

Füzesi Zoltán vagyok, a Moksaphoto alapítója. Sokan kérdezik, hogyan alakult ki ez a név, mit jelent az, hogy Moksaphoto?
Egy szép nyári estén, csukott szemmel leemeltem az első kezem ügyébe kerülő könyvet a polcról, és ráböktem valahová az egyik oldalon. A könyv Müller Péter: Szeretet könyve volt, a szó, ahol az ujjam megállapodott pedig a szabadság. Gondoltam ez jó lesz, hiszen a fotózási stílusomra éppenséggel a spontán szabadság jellemző, kerülöm a merev, erőltetett beállításokat, inkább szabadjára engedem a fotóalanyt, hogy önmaga lehessen, ne kelljen a fotós sémájának megfelelnie (persze megvannak a kedvenc beállításaim is ha szükség van rá, de azokat is sikerül mindig egyedileg alakítani).
A szabadság szanszkritül Moksa, amely egyben a karmától megszabadulást is jelenti. Hogy miért szanszkritül az egy másik, sokkal hosszabb történet de ebbe most nem megyek bele. A photo oda lett ragasztva a végére, hogy a fotózás is benne legyen, így készült hát a Moksaphoto! :)

A fotográfia már egész kis koromban is izgatott, bár akkor még örülhettem ha egy középkategóriás filmes masina a kezembe került. Ez a vonzalom a digitális gépek megjelenésével kapott igazán teret. Bár a klasszikus film előhívásnak is megvan a maga szépsége, a technika segítségével nagyságrendekkel gyorsabbá és olcsóbbá vált a képkidolgozás menete. Ez lehetőséget adott arra, hogy rövid idő alatt sok mindent kipróbálhassak és az eredményt szinte azonnal ellenőrízhessem, megkönnyítve ezzel egy adott téma precíz kidolgozását. Az első - most már matuzsálemnek számító - digitális gépem egy Olympus C-3000 Zoom volt, de az igazi áttörést az első (DSLR) tükörreflexes masinám, egy Canon 20D jelentette, amit aztán később felváltott az 5D sorozat. A mai napig megmaradtam a Canon-nál és próbálok lépést tartani a technológiai fejlődéssel, nagy fényerejű professzionális objektívekkel és egyéb kiegészítőkkel dolgozom.

 

Mindig volt bennem alkotási vágy, kezdetben ez rajzolásban merült ki, később maketteztem, végül számítógépes kiadványszerkesztésben kamatoztattam ezt a késztetést. Folyamatosan arra törekedtem, hogy olyasmit hozzak létre, ami kifejez valamit és megjelenésében harmóniát tükröz nem csak annak, akinek készült, hanem magamnak is, ügyelve a legapróbb részletekre. Sok kísérletezés és gyakorlati munka segített abban, hogy "csiszolódjon a látásom", hogyan felelhetek meg esztétikailag és technikailag is az elvárásoknak, miközben az ihlet vezérelt.

Mint azt említettem a mondókám elején, fotózási stílusomra az elkapott pillanatok megörökítése, a spontaneitás jellemző. Ez különösen fontos egy esküvőn vagy rendezvényen, ahol gyakran a pillanat törtrésze alatt kell eldönteni vagy inkább megérezni egy szituációról, hogy érdemes-e elkattintani a gépet. A túlságosan merev, kényszeredett beállításokkal amúgy is elveszítenénk a fotózandó alanyunk őszinte, önfeledt pillanatait, mely annak igazi oldalát mutatja meg.

Magyar anyanyelvem mellett angolul tudok még folyékonyan kommunikálni (és németül is annyira, hogy el nem adnának a piacon), ha esetleg szükség lenne erre (gyakran volt már rá alkalom - és itt most nem a piacos részre gondoltam :)).Sziasztok! A nevem Magdaléna, a barátaimnak Magdi!

Eredetileg lengyel vagyok, de jól beszélek angolul, kicsit oroszul és már a magyar nyelvet is alap szinten elsajátítottam. A fotós pályafutásom néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor születésnapomra fényképezőgépet kaptam. Először csak kedvtelésből készítettem felvételeket, de nagyon gyorsan magával ragadott a fotózás és mára szenvedélyemmé vált, több mint egyszerű hobby. Szeretem a szépet az emberekben, állatokban, tájakon, én is próbálok spontán, igaz és őszinte érzelmeket, pillanatokat megörökíteni. Itt található az albumom néhány munkámmal, tekintsétek meg.


 

A szabadság elvét nemcsak a fotózásban, a mobilitásomban is alkalmazom. A távolság nem akadály, belföldön és külföldön egyaránt vállalunk munkát. Az USA-ban, Horvátországban, Németországban és Angliában is fotóztunk már. Nézzetek szét az oldalunkon bátran és bármi kérdésetek, kérésetek lenne írjatok, vegyük fel a kapcsolatot!

 


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto