Megpróbálom egyszerű szavakkal leírni, bemutatni az eszköztárunkat, amit a fotózások során használunk, hogy egy kicsit jobban képben legyetek arról mivel dolgozunk, milyenek a munka módszereink. Ez most leginkább a mobil dolgokra vonatkozik, amikor ki kell mennünk egy adott helyszínre. Mivel a fotózás és főleg az esküvőfotózás rendkívül felelősségteljes feladat, itt láthatjátok mit teszünk hozzá technikailag azért, hogy "Murphy-nek" esélye se legyen beavatkozni és a Nagy Nap (vagy legyen ez egy akár portréfotózás) minél zökkenőmentesebb legyen.

Amikor megkérdezik esküvő után, hogy mennyi idő alatt adom át a kész anyagot, általában 4 hetet szoktam mondani. Ez egy viszonylag biztonságos határidő ahhoz, az általam elvárt minőségben tudjam produkálni a képeket. Nagyjából sikerül is tartani ezt, de tényleg nagyon relatív, hogy mennyire elég az idő, nehéz kiszámolni biztosan és jöhetnek váratlan helyzetek, utolsó pillanatban bejövő foglalások.

Sokat gondolkodtam nyilvánossá tegyem-e ezt az oldalt, elvégre magánügy, hogy ki hova megy, de sok barátom kérte küldjünk képeket, meséljünk az útról, ami következik. Így egyszerűbb és gyorsabb, mint mindenkinek írni, a képek pedig többet elmondanak minden szónál. A dolog érdekessége, hogy egy mobil alkalmazás segítségével, egy gombnyomással felküldhetem ide a telefonommal készített fotókat, akár szinte azonnal mivel Thaiföldön elég sok helyen van ingyenes WIFI.

A házasulandó párok gyakori kérdései ihlettek arra, hogy elkészítsem az esküvői árkalkulátort. Ennek a segítségével bármikor személyre szabható esküvős csomagot és árajánlatot készíthetsz. Nem kell emaileket írnod, telefonálgatnod, csak kitöltöd a legfontosabb információkat, kiválasztod amire szükséged van és egy gombnyomással elküldheted az ajánlatkérést részünkre.

  A Moksaphoto elsősorban fotózással foglalkozik, de gyakran kapunk olyan kéréseket esküvős pároktól vagy előfordul céges megkeresés is hasonló igény, hogy egy rövid videófilm is készüljön az eseményekről vagy egy adott termékről, munkafolyamatról, cég bemutatásáról vagy akár egy rendezvényről (legutóbbi munkánk a SPAR ajándékátadó ünnepsége).

Pár hete egy helyi esküvőn vehettem részt, ami rendkívül praktikus, hiszen a stúdióm néhány méterre van a Polgármesteri Hivataltól. A pár a násznéppel pedig a Lotus Therme Hotel & Spa Hévíz hotelben szállt meg, ami szintén csak pár perc még gyalog is. A kreatív fotózást még pénteken megejtettük. A smink és a ruha is más volt, mind a két nap, az idő pedig ideálisan kissé felhős, eső utáni letisztult légkörrel.

Gyakran teszik fel az esküvői párok a kérdést, hogy mi lenne jobb, ami a fotózást illeti: ha mindent egy napon tennénk meg, vagy a kreatív fotózásnak hívott részt - amikor a pár és a fotós csak külön elvonul, hogy fotókat készítsen egy vagy több dekoratív helyszínen - inkább áttennék egy másik napra?

Mi a különbség ha hivatalos márkakereskedőtől, nem hivatalos márkakereskedőtől vagy a szürke piacról vásároluk egy terméket? Befolyásolja-e és hogyan ez a garanciát? Honnan szerzik be a termékeket a nem hivatalos kereskedők? Új fényképezőgép beszerzése kapcsán merült fel bennem ez a kérdés és mivel elég jelentős nagyságrendű beruázásról van szó, nem árt ha ezekkel a fogalmakkal tisztában van az ember.

Az igazat megvallva sokkal jobban szeretek a kamera túlsó végén lenni, de most kivételesen a "hóhért akasztották", nálunk járt a Hévíz TV stábja, hogy a Magyar Fotográfia alkalmából interjút készítsen a témában.

Az esküvőhöz hasonlóan egy keresztelő is elég nagy esemény egy család életében, amelyre általában sokan eljönnek. Fotósra mégis kevesebben gondolnak, pedig téma lenne hozzá, a templomi események végigkövetésénél, családi csoportképek készítéséhez vagy akár az azt követő ebéd utáni baráti beszélgetés közben.

Végre megtört a jég, erre vártam már évek óta, hogy kijöjjön a full frame-es Canon sorozat új tagja a Canon 5D Mark IV! Eddig valahogy nem tudtam megbarátkozni sem az 5D Mark III-al, sem az 5Ds-el vagy 5DsR-el. Egyik sem nyújtotta azt a technikai hátteret, vagy nem azt, amire nekem igazán szükségem lett volna esküvők, rendezvények fotózásánál a magas költségek mellett.

Egyelőre még az a gyakoribb eset, hogy egy pár életében először akar házasodni. Nem elvárható el tőlük, hogy mindent pontosan tudjanak, hogy mi történik egy esküvőn ami róluk szól. Ez teljesen természetes. A következő kérdések viszont arra késztettek, hogy írjak egy pár sort ezzel a témával kapcsolatosan.

Sokáig Windows XP-t használtam, mert nekem tökéletesen megfelelt azokra a dolgokra, amire kellett, de sajnos nem hagyják, hogy az ember nyugton lehessen, így kijött a Windows 7, majd a Windows 8-8.1. Egyelőre egy jó darabig biztosan nem megyek tovább a Windows 10-re, volt is elég kihívás az átállással.

Nagy kihívás, amikor az ember hivatásos fotózásra adja a fejét. Rengeteg olyan dolgot is kell csinálni, aminek csak kevés köze van a fotózáshoz, mégis nélkülözhetetlen adalék ahhoz hogy vállalkozásként is sikeres lehessen. Honlapfejlesztés, keresőoptimalizálás, blogírás, kapcsolattartás az ügyfelekkel, árajánlat írás, számlaadminisztráció, fotoklub tagság frisítése és a többi.

Objektív vásárlás előtt nem árt ha tudjuk annak korát, főleg ha a használtcikk piacon nézelődünk. Az alábbi írásból megtudhatjuk hogyan határozható ez meg csupán a lencse sorszáma vagy az objektív hátsó végébe nyomtatott dátumkód alapján. Ha a gyári sorszámot vizsgáljuk, a következőképp olvassuk az adatokat: DD C SSSSSSS Ahol az első két számjegy a DD jelenti egyben a gyártás évét és a hónapját.

Nem hivatalos fotósként, inkább csak a lovas sport iránti rajongásból kifolyólag vettünk részt ezen a nagy eseményen. A nagy meleg miatt sem volt kedvem a nagy gépet cipelni, egy Canon Rebel SL1-el és egy könnyű bár viseletes Canon EF 70-300-as lencsével felszerelve érkeztünk oda. A nem mindig tökéletes fókusz és a lencse abberáció fotós szemnek feltűnhet egy-két helyen, de azért azt hiszem mégis egész használható anyagot sikerült kreálni a hétvégén.

Egy esküvőt leszervezni összességében jelentős anyagi teher. Mit válasszunk tehát, az olcsó vagy a drágább megoldást a fotózáshoz? Hogy mi a drága vagy olcsó, az eleve relatív fogalom. Mihez képest? Ahogy egy kínai turkálós, meg a márkás új pulóver is be tudja tölteni a funkcióját, azaz melegít, öltöztet, de azért nem mindegy milyen az élmény a végén.

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a Hévízi Művelődési Központnak, hogy ezen a jeles eseményen mi is részt vehettünk. Remélem, hogy a képek sok kellemes emléket idéznek majd fel, és mindenki örömére szolgálnak majd.   Bár külföldön ez már nagyon divatos dolog, egy újdonságot is kipróbálhattunk: a Fotósarok vagy angolul Photobooth formájában.

Abban azt hiszem egyetértünk, hogy egy fotóst azért bíznak meg fotózással, hogy a lehető legtökéletesebb felvételeket készítse el, ehhez pedig megteremtse a megfelelő feltételeket a helyszínen. Ez így rendben is van és logikus is, ehhez azonban nem csak a fotós tudására és technikai felkészültségére, hanem a megbízók közreműködésére is nagy szükség van.

Végre egy szombat, amikor éppen nincs semmi, nem keres senki és nyugodtan leülhetek a gép elé, hogy visszatekintsek az előző időszakra! :) Hála Istennek rendkívül mozgalmas volt az idei nyár, még a weboldalam frissítésére sem maradt időm, ezt szeretném most egy kicsit pótolni. Nézzük csak sorban.

Idén a vártnál hamarabb megkezdődtek az esküvői fotózások a Moksaphoto-nál, ami jó hír. Míg az eddigi években elsősorban a késő tavaszi, és a nyári-őszi időszakra kértek időpontokat, idén pedig már márciustól kezdve lassan betelik a naptár júliusig ha így folytatódik tovább. Lehetetlen előre kiszámolni, hogy milyen lesz a foglaltság, hiszen a szájhagyomány, régi ismeretség, a Google és az esküvőkiállítások együttes hatására találnak meg a párok.

Újabb maratoni fotózást sikerült elkövetnünk Göncz R Csenge jóvoltából, akinek smink portfólióját gazdagítottuk újabb képekkel. Mint a legutóbbi alkalommal itt is elsősorban az volt a fontos, hogy jól látható legyen a smink, de ezúttal több időnk volt kísérletezni. Kora délutántól késő estig zajlott a munka, ahol a kiválóan elkészített makeup-hoz gyönyörű modellek (Csenge R Göncz, Ferenczik Fanni, Födő Viktória, Horváth Fanni, Kiss Anett, Vörös Georgina) és Blanke Dávid fodrász asszisztáltak, többféle ruhákat, háttereket és fényeket próbáltunk.

Fotóztam már műteremben, de ez mindig valami kölcsönvett és ideiglenes lehetőség volt. Régóta dédelgetett álmom, hogy legyen végre egy saját helyem, egyfajta mini laboratórium, ahol kedvemre tanulmányozhatom a fotózás rejtelmeit és kibővíthetem a szolgáltatásaim körét. Végre idén megvalósult ez a nagy terv, ráadásul a Polgármesteri hivatallal majdnem szemben, onnan csak néhány méterre helyezkedek el, ami azért is nagyon előnyös, mert pl.

Mi az az exposzám? Az expozíciók száma, azaz hány képet készítettünk már eddig a fényképezőgépünkkel. Mint minden mechanikus szerkezet, a DSLR fényképezőgépünk zárja - amely a fény útját blokkolja vagy engedi a gépben - sem tart örökké, előbb-utóbb lelassul majd végleg megáll. Ilyenkor nincs mit tenni mehetünk a szervízbe vagy vásárolnunk kell egy új fényképezőgépet.

Túl vagyunk az idei év első esküvőkiállításán, amit Zalaegerszegen a Kölcsey Ferenc gimnáziumban került megrendezésre 2014 Január 26.-án. Ezúton szeretném megköszönni Gengeliczky Tímeának a szervezői munkát, tényleg nagyon kitett magáért és gondosan ügyelt a legapróbb részletekre is. Színvonalas tánc- és divatbemutatókkal tarkított műsor és változatos felhozatal várta a látogatókat.

Eljön a nagy nap de vajon mit írjunk az esküvői meghívókra? Ilyenkor jól jön egy frappáns idézet, bölcselet. Hadd mutassam be egy hajdani esküvőszervező kollégám és kliensem, Fekete Anikó gyűjteményét. Kár lenne érte ha ez a kollekció elveszne az enyészetben ezért íme, közkézre bocsájtom, remélem találtok benne valami használhatót:

Az elkészült, teljes esküvői albumokat, rendezvényekről készült felvételeket, portrékat itt a honlapomon is megtekintheted. Természetesen ezekhez csak a megbízó férhet hozzá, ezért jelszóval láttuk el őket. Ez az album jelszó. Ez nem keverendő össze a regisztrációnál használt jelszóval!   Értelemszerűen, a FOTÓK menüpontban található album jelszó mezőbe kell majd ezt beírni és az Enter-t lenyomni, a gép automatikusan be fogja tölteni a jelszóhoz tartozó albumot.

Ezt csak olyanok mondják, akiknek nincs önbizalma. Igazából el sem tudják képzelni miképp mutatnak a képeken. Sokszor hallottam már pároktól, hogy hát ők nem is akartak az elején fotózást, mert őket "nem fogja a film" és különben is még sosem csináltak ilyet és egyáltalán, aztán amikor elkészül a munka, hirtelen megváltozik a véleményük.

Sokan gondolják, hogy egy fotózás "csak" annyiból áll, hogy végigkattintgatunk egy esküvőt, aztán másnap rá az egészet egy lemezre és postára vele... A valóságban ez egyáltalán nem így van. Sőt, ezután kezdődik csak az igazi munka!   Általában legalább két hétre szükségünk van a fotók alapos feldolgozásához, ha nem jön közbe semmi váratlan, de nehéz ezt pontosan megmondani.

A "beállított", bár ezt a szót annyira nem szeretem, mondjuk inkább úgy, a "párral külön foglalkozás" képekre érdemes legalább másfél-két órát szánni. Inkább több idő legyen, mint kevesebb. Nem jó a kapkodás, mert az meglátszik a fotókon. Ha több helyszínre kell menni, ami gyalog nem elérhető, akkor bő ráhagyással az utazás idejét, forgalmi viszonyok hatását, a járműtől a konkrét pozíció eléréséig tartó időt is hozzá kell számolni.

Ez egy örökösen visszatérő téma, sokan fontolgatják - főleg a mai gazdasági helyzetben - vajon tényleg szükséges-e egy profi fotós az esküvőre? Hiszen ott lesz sok ember, sokféle géppel, majd csak lesz valahogy...   Még az is igaz lehet, hogy a fotózásban jártas ismerős is tud majd jó képeket egy esküvőről, de.

Találhatunk az interneten olyan lélegzetelállító esküvői felvételeket, amelyek szinte az utolsó képpontig precízen ki vannak dolgozva, a képek úgy be vannak állítva, mintha festették volna, az idő, a fények, a pár már már mozifilmbe illően ideálisak. Mindez szép és jó, magam is csodálója vagyok ezeknek a munkáknak, de sokan nem gondolnak bele, hogy ezek közül gyakran nem egy az olyan fotó - persze tisztelet a kivételeknek és ezzel semmiképp sem akarnám bírálni más munkáját - amelyeket tökéletesen megkomponált, beállított profi fényekkel és hátterekkel, mesterien kisminkelt, magazinba illő, menyasszonynak és vőlegénynek öltöztetett profi modellekkel készítettek.

Természetesen, fotózzanak ha kedvük tartja, sőt ez gyakorlatilag elkerülhetetlen és nincs is ezzel semmi probléma, de ezt lehetőleg úgy tegyék, hogy ezzel ne zavarják azt, akit éppen arra fogadtak fel, hogy ezt a munkát felvállalja, professzionális gépekkel felszerelve. A vendégek azért vannak ott, hogy ünnepeljenek, nem azért, hogy "dolgozzanak".


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto