Mennyi ideig tart a képek feldolgozása?

Amikor megkérdezik esküvő után, hogy mennyi idő alatt adom át a kész anyagot, általában 4 hetet szoktam mondani. Ez egy viszonylag biztonságos határidő ahhoz, az általam elvárt minőségben tudjam produkálni a képeket, de nehéz kiszámolni biztosan és jöhetnek váratlan helyzetek. Hiába tudom előre darabra, hogy hány esküvőm lesz egy évben egy esküvőn lehet 50 fő de lehet 200 is, az egyik alap csomagos, 4 óra készenléttel vagy exkluzív 12 órával, a képek mennyisége 600 vagy 2500 is lehet, a feldolgozási idő is többszöröse lehet egyik a másikénak.

Ha nagyon sok esküvő összegyűlik, főleg a dupla bevetések, amikor pénteken és szombaton is esküvő van, esetleg másnap vagy előtte nap kreatív fotózás, vagy közbeeső nap még egy családi fotó is beesik, az átlagosan akár 4-5000 kép feldolgozását is jelentheti arra a hétre. Egy erős hónapban az már 20.000. Ezt időigényes retusálni, beállítani, vágni stb. Persze van aki csak rámásolja az egészet egy CD-re vagy pen drive-ra nyersen, úgy ahogy az kijött a gépből, aztán kész, ez is egy megoldás, de gondolom nem kell nagyon magyarázni a minőségi különbséget a kettő között.

Utómunka előtt és után
  Miért éppen négy hét? Egy átlagos, egész napos esküvőn legalább 1500 felvételt szoktam készíteni. Ennek a feldolgozását meg lehetne csinálni 4 nap de akár 4 hónap vagy még több idő alatt is. Ebben az időintervallumban kell megtalálni azt a pontot, ami már egy jó minőséget képvisel de gazdaságos is egyben. Ahogy a mondás tartja "gyorsan, kiváló minőségben és olcsón dolgozunk de ebből csak kettőt lehet választani", a jó munkához idő kell.

A nyersanyag minősége nagyban befolyásolja az elkészítési időt hiszen ha az arcon vagy egyéb testrészeken sok a javítani való sérülés, sok a háttérben a zavaró elem, amit a fotózás során nem volt mód kiküszöbölni, kevertek a fények vagy nem elegendő a megvilágítás, akkor tovább tart azt megfelelően beállítani is. Ha külön napon van a kreatív fotózás, akkor az is általában több felvételt eredményez, hiszen nem vagyunk annyira időhöz kötve, ha pedig több kép van, több nyersanyagot kell feldolgozni.

Tény, hogy a képek durvább szelekciójával gyorsabb lenne a munka, de azt tartom, hogy inkább legyen több az anyag, amiből lehet választani. Különbözőek vagyunk, más ízlésvilággal, egy fotós bármennyire is tapasztalt, nem tudhatja mindig, hogy ki a fontos, és lehetnek olyan felvételek, amelyek technikailag még ha nem a legtökéletesebben sikerültek vagy nem lélegzetelállítóak csak éppen átlagosak, de a párnak pont az tetszik és azt később akár be is választják a családi albumba. A cél, hogy mindenki maximálisan elégedett legyen a végeredménnyel, ez adott esetben akár felül is írhatja a tanult fotózási szabályokat, "best practice" elméleteket.


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto