Hogyan tudhatom meg az exposzámot a Canon 5D fényképezőgépemben?

Mi az az exposzám? Az expozíciók száma, azaz hány képet készítettünk már eddig a fényképezőgépünkkel. Mint minden mechanikus szerkezet, a DSLR fényképezőgépünk zárja - amely a fény útját blokkolja vagy engedi a gépben - sem tart örökké, előbb-utóbb lelassul majd végleg megáll. Ilyenkor nincs mit tenni mehetünk a szervízbe vagy vásárolnunk kell egy új fényképezőgépet.

 

Jelenleg (2014. február 25-i adat szerint) a zárcsere a Camera Kft.-nél bruttó 64.900 Ft-os beruházást jelent és kb. egy hétig tart a javítás. Ha végiggondoljuk, hogy mondjuk egy Canon 5D Mark II-vel fényképezünk aminek átlagosan 150.000 expo az élettartama, akkor 10 db fotó elkészítése legalább 5 Ft-unkba kerül, ha csak a zár elhasználódását nézem. Persze ennél jóval nagyobbak a költségek egy fényképezésnél, de egy adott munka díjazásánál körültekintően kell eljárni ha a fotózást üzleti tevékenységként is végezzük és pontos megtérülési adatokat szeretnénk kiszámolni.

 

Ezután jogosan merül fel a kérdés, az én fényképezőgépemben mennyi expo van és mennyit bír? Ez olyankor is érdekes lehet, ha használt gépet vásárolunk, ill. ha nem szeretjük a váratlan meglepetéseket pl. egy esküvő fotózás kellős közepén besült zár formájában. Van egy nagyon jó adatbázis a Camera Shutter Life Expectacy oldalon, ahol valódi felhasználók által beküldött exposzám értékek felhasználásával, színes grafikonok formájában látható, hogy ténylegesen ez kb. mennyi, mire lehet számítani.

 

Arra, hogy összesen mennyi képet készítettünk eddig, általában a gép menüjében nincs információ, legalábbis a Canon 5D Mark II-ben, de nem kell, hogy szervízbe menjünk ezért az információért. Az alábbi az astrojargon weboldaláról ingyenesen letölthető EOSInfo segédprogram használatával több típusnál is (minden olyannál, amiben DIGIC III/IV processzor dolgozik pl. 5D Mark II, 40D, 50D, 450D és az 1000D) megnézhetjük ezt. Mellékeltem a program futás közbeni ablakát amelyen az expozíció számláló mellett a készülék sorszámát, firmware verzióját és dátum/idő értékeket is láthatjuk.


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto