Hogyan segítsük a fotóst, hogy szebb képek készülhessenek?

Abban azt hiszem egyetértünk, hogy egy fotóst azért bíznak meg fotózással, hogy a lehető legtökéletesebb felvételeket készítse el, ehhez pedig megteremtse a megfelelő feltételeket a helyszínen. Ez így rendben is van és logikus is, ehhez azonban nem csak a fotós tudására és technikai felkészültségére, hanem a megbízók közreműködésére is nagy szükség van. Összeszedtem párat azokból az amúgy csekély energiát igénylő, ugyanakkor a végeredményt tekintve nagy befolyással bíró helyzetekről, amelyekkel a fotózásaim során találkoztam. Remélem, hogy elolvassa és hasznosnak fogja tartani ennek a bejegyzésnek a tartalmát az, aki esetleg esküvő előtt áll, keresztelője lesz vagy egyéb rendezvényt szervez, mert tényleg kicsi dolgokról van szó, mégis az ezekre való odafigyelés sokat segíthet abban, hogy szép fotók készülhessenek.
 

 • A mikrofon elhelyezése egy rendezvényen: Ugye azt senki sem szereti, ha a fotója közepén egy állvány lóg be vagy a fél arcát kitakarja. Nem kell sok hozzá, hogy kicsit arrébb tegyük, olyan helyre, hogy a fotózást ez ne zavarja. Többnyire én is fel szoktam hívni a figyelmet, de erre nem mindig van lehetőség, így nagyon hasznos lehet, ha a rendezvény szervezői is odafigyelnek.
   
 • Az üdítős flakonok az asztalokon:  Sokaknak fel sem tűnik az esküvő forgatagában, de később, az elkészült képek nézegetésekor zavaró lehet, ha mindenhol nagy, színes Coca-Cola, Fanta, ásványvízes, dobozos gyümölcslé és még sorolhatnám virítanak mindenhol, mint valami tv reklámban, elterelve a lényegi dolgokról a figyelmet. Sokszor lehetetlen kikerülni és ott lesznek a fotókon. Ha van rá lehetőség utómunkával korrigálom amit tudok de ez rendkívül időigényes feladat és nem is mindig adja a várt eredményt. Véleményem szerint a legjobb megoldás és szerencsére nagyon sok esküvőn látom ezt, ha a különféle italokat esztétikus, egyen üveg edényekbe töltik, ami szépen beleillik az esküvői dekorációba, nem zavaróan van jelen.
   
 • A fotós elhelyezése: ha egy nagyobb esküvői fotózásról van szó általában a fotóst is meghívják a vacsorára, ami egy nagyon nemes gesztus és itt szeretnék még egyszer köszönetet mondani az összes eddigi esküvős párnak ezért, akinél fotózhattam. A legtöbb esetben szinte a család részeként lehettem ott, ami nagyon pozitív és inspiráló a fotózás szempontjából. A jó fotókhoz alapvetően fontos a modellel (vagy épp egy teljes násznéppel) való közvetlen kapcsolat. Oldottabb hangulatban sokkal természetesebb, őszintébb képek születhetnek. Éppen ezért fontos, hogy az esküvői fotós lehetőleg olyan helyre legyen ültetve, ahonnan rálát az eseményekre. Nyilvánvaló (bár sajnos nem mindenkinek az), hogy én sem fotózom a vendégeket, amikor éppen tele szájjal, jóízűen fogyasztják a vacsorát, de történhet olyan esemény közben, ami érdemes a megörökítésre. Ha a fotós ez idő alatt egy másik helyiségben van, akkor mindez elvész.
   
 • A fotós bemutatása a fontosabb személyeknek, folyamatos tájékoztatás: Sajnos ez időhiány miatt gyakran elmarad. Legtöbbször előzőleg csak a párral találkozom, az esküvő napján pedig teljesen új környezetben, számomra idegen embereket kell fotóznom és próbálom kitalálni, hogy ki-kivel van, ki fontos és ki az aki kevésbé. Természetesen résen vagyok amennyire tudok, hogy mindig ott legyek ha valami történik, de előfordult már olyan, hogy az esküvői tortát teljesen a hátam mögött tolták be, egy szempillantás alatt, miközben egy pár fotózásával voltam éppen elfoglalva a terem túlsó sarkában. Sokat segít ha a vőfély vagy a pár ad némi instrukciót az események kezdetén és közben, legalább a legfontosabb eseményekről és személyekről.
   

Nos, most ennyire futotta, később további részletekkel fogom kibővíteni az írásom...


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto