Hogyan kezeljük az esküvői fotósunkat?

Egyelőre még az a gyakoribb eset, hogy egy pár életében először akar házasodni. Nem elvárható el tőlük, hogy mindent pontosan tudjanak, hogy mi történik egy esküvőn ami róluk szól. Ez teljesen természetes. A következő kérdések viszont arra késztettek, hogy írjak egy pár sort ezzel a témával kapcsolatosan. Nevezetesen: "A fotóst is meghívjuk a vacsorára? Hogyan szokott ez zajlani?"

Nyilvánvaló, hogy egy esküvői fotós ezt semmi esetben sem várhatja el. Hogyan is nézne az ki, ha az esküvői csomag mellett ott lenne egy kitétel, hogy "a vacsoráztatásom is benne van ám!". A fotográfus azért van ott, hogy dolgozzon, nem azért, hogy partizzon. Sok esetben a szerződés amúgy is csak a szertartások idejére és a páros fotózásra szól. Alkoholt, ha kínálnak sem szoktam elfogadni vagy csak nagyon ritka esetben, mértékkel - képzelj el egy részeg fotóst, milyen képeket tud készíteni? :)

Ott van azonban a másik oldal, hogy a fotós is ember. Nem egy gép, ami százszámra sablonfotókat "rittyent" a terem egyik sarkából. Alapvető fontosságú a képek minősége szempontjából, a megfelelő kreativitás meglétéhez az, hogy milyen a fotós és a fotózandó alanyok kapcsolata. Az a tapasztalatom, hogy minél jobban sikerül felvenni az ünneplők "rezgését", azaz minél jobban asszimilálódom a násznéppel és a házaspárral, annál jobb képek születnek. Ez alapvetően bizalmi kérdés. Kitárulkozom-e a fotós előtt, hogy az meg tudja azt örökíteni vagy sem? Talán azt leírtam már párszor, hogy nem szeretem a nagyon beállított képeket. Többnyire azok is találnak meg, akik ezt hasonlóképp igénylik. Spontánul megnyilvánulni pedig csak az tud, akit nem feszélyez a fényképezőgép, aki nem fél, hogy nem lesz jó a fotó, hogy "ciki" lesz a végeredmény...

Kezdő fotósoknál láttam, hogy tele szájjal vacsorázó embereket is fotóznak, szerintem ezt nem illik, én sem szeretnék magamról olyan képeket, ahogy mondjuk éppen tolok be egy nagy csirkecombot. A vacsora az a rész, amikor lehet akkumulátorokat tölteni, kitörölni pár rosszul sikerült képet a kártyáról, hogy legyen elég hely és ha az ifjú pár olyan kedves, hogy meghív vacsorára, akkor egy kicsit fel lehet frissülni és finomakat enni az egész napos feszült figyelmet követelő kreatív munka után, amíg nem jön a vőfély valami játékkal vagy nem hozzák az esküvői tortát.


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto