Hivatalos márkakereskedés, nem hivatalos márkakereskedés és a szürke piac

Mi a különbség ha hivatalos márkakereskedőtől, nem hivatalos márkakereskedőtől vagy a szürke piacról vásároluk egy terméket? Befolyásolja-e és hogyan ez a garanciát? Honnan szerzik be a termékeket a nem hivatalos kereskedők?
Új fényképezőgép beszerzése kapcsán merült fel bennem ez a kérdés és mivel elég jelentős nagyságrendű beruázásról van szó, nem árt ha ezekkel a fogalmakkal tisztában van az ember. Rengeteg információ kering különböző fórumokon és blogokban erről a témáról. Reméljük, hogy ez az írás segíteni fog az eligazodásban! Az eredeti cikk elsősorban az amerikai piacról ír, de magyarországi viszonylatban is többé-kevésbé érvényes, értelmezhető.

Összefoglalva háromféle módon tudunk új fényképezőgépet vagy objektíveket vásárolni:

 

 

Új termék egyenesen a márkakereskedőtől

 

A nagy Canon nincs mindig közvetlen kapcsolatban az eladókkal minden régióban, ehelyett értékesítő csatornákat hoznak létre, amelyeken keresztül juttatják el a termékeiket az összes régióba. Nagykereskedőknek adják el a termékeket, akik aztán adják tovább az eladóknak. Az egyes régiókban pedig marketing tevékenységet folytatnak és hivatalos szervíz központokat üzemeltetnek. Általánosságban véve az értékesítő csatornákat az egyes leányvállalatok birtokolják (mint pl. “Canon USA Inc.” vagy “Canon Hungária” stb.)

A hivatalos forgalmazó (mint pl. a B&H, Amazon, Adorama vagy a több száz egyéb) semmi más, mint eladó akinek “hivatalos” kapcsolata van a régiójuk disztribútorával. A hivatalos forgalmazók a készletüket direktbe a disztribútortól vásárolják meg (aki importálta a termékeket a nagy Canon vállalattól.) Különféle egyezményeket kötnek, amelyek meghatározzák, hogy mennyi lehet a minimum ára egy terméknek amely alatt az eladó nem árusíthatja azt (ezt hívják “minimum advertised price” vagy rövidítve MAP-nak) amiért cserébe viszont nagykereskedelmi kedvezményt kap.

Jótállás: Mindenképpen jogosult vagy 1 év garanciára a Canon-nál ha a termékét újonnan vetted, első tulajdonosként egy hivatalos márkakereskedőtől.

A legkézenfekvőbb egy hivatalos márkakereskedőtől vásárolni: az új fényképezőgéped vagy lencséd a disztribútortól érkezik az üzletbe és onnan hozzád (ami közvetlenebb, mint a nem hivatalos esetben) és ezért további, éppen aktuális, akkor felkínált egyéb (pl. levélben kisszaküldhető kupon) kedvezményeket is kaphatsz. Ezek az üzletek adják a legjobb szolgáltatást és a legmegbízhatóbbak.

 

 

Új termék nem hivatalos kereskedőtől

Ez a rész most az amerikai viszonyokról szól, de más országokban is hasonló a helyzet. A nem regisztrált márkakereskedőnek nincs hivatalos kapcsolata a Canon USA-val. Ők vagy amerikai vagy egyéb import termékeket árulnak.

Mivel az eladónak nincs hivatalos kapcsolata a Canon USA-val, hozhatnak más szabályokat, mint amelyeket a Canon USA rákényszerít a hivatalos márkakereskedőkre: azaz ők bármennyiért eladhatják ugyanazt a terméket és a fényképezőgép + lencse kit-eket is felbonthatják, szétválaszthatóvá téve a csomag tartalmát. A többiekkel ellentétben ők nem a Canon USA-tól szerzik be a készletet. Kérdezhetnénk, akkor honnan vesznek mégis amerikai modelleket? A válasz talán meglepő, de nagyon gyakran éppen a hivatalos márkakereskedőktől!

A legtöbbször ugyanazt a fényképezőgépet vagy objektívet tudod megvenni tőlük is, mintha hivatalos márkakereskedőtől vásároltad volna — gyakran ugyanazokkal a garanciális feltételekkel. Miért tudja a nem hivatalos márkakereskedő akár több száz dollárral olcsóbban admi ugyaazt a terméket? Két fő oka van: a mennyiségi kedvezmény és a szétbontott kit-ek.

A mennyiségi kedvezménytől ösztönözve a hivatalos márkakereskedők óriási készleteket, több száz ha nem ezer vázat és objektívet vásárolnak és halmoznak fel. Hónap vagy negyed év végén aztán rajtuk marad sok termék (főleg ha az eladást nem jól kalkulálták ki.) Más iparágban ez ugyanolyan, mint amikor kiárusítás során, nagy árengedményekkel szabadulnak meg a készlettől. A Canon MAP szabályai szerint ez gyakran lehetetlen egy hivatalos márkakereskedőnek.

A megoldás gyakran éppen az, hogy a hivatalos márkakereskedők nem hivatalos kereskedőkkel üzletelnek: a hivatalos márkakereskedők eladhatják jóval kedvezőbb áron a készletüket a nem hivatalos kereskedőknek; ők pedig kisebb haszonnal újra eladhatják a termékeket a (MAP kikerülésével.) A márkakereskedők ezáltal megszabadulhatnak a felesleges készletüktől és újabbakat tudnak vásárolni szintén kedvezőbb árakon.

Nagyon sok nem hivatalos kereskedő a kit-ek felbontásával tud alacsonyabb árakat elérni. Canon gyakran csomagol össze vázakat és objektíveket kedvezőbb összáron. Például egy 5D Mark III - 24-105mm f/4L IS kit néhány száz dollárral kevesebb, mintha az objektívet és a vázat külön vásárolnánk meg. Máskor az eladó jelentősebb kedvezményt ad a választott obi (55-250mm vagy 70-300mm) árából ha ugyanott veszik meg a vázat. A hivatalos márkakereskedők nem választhatják szét a kit-eket. A nem hivatalos márkakereskedők jól tudnak ügyeskedni a kit-ekkel való kereskedésben, nagyban csökkentve ezáltal a végfelhasználói árakat.

Jótállás: Készítettünk egy kérdőíves statisztikát 2012 decemberében. 27 válaszadó állította, hogy nem hivatalos márkakereskedőtől vásárolt fényképezőgépét kellett szervízbe küldenie. Minden esetben a Canon megjavította a készülékeket a hivatalos Canon garancia alapján — csak a számlára és a vásárlás időpontjára voltak kíváncsiak. Senki sem kérdezte, hogy van-e USA garancia kártyájuk. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az amerikai modellek, függetlenül attól, hogy hivatalos vagy nem hivatalos márkakereskedőtől szerezzük be őket, jogosultak a Canon USA garanciájára.

Itt azért megjegyeznénk, hogy a garancia feltételeit a Canon szabja meg és ez bármikor megváltozhat.

 

 

A szürke piac / párhuzamos import

A fényképezőgéped szürke piaci import (más nevén párhuzamos import) ha nem elsősorban az amerikai piacra volt szánva. Ha ez aztán bekerül Amerikába, ezt hívjuk szürke piaci terméknek.

A Canon anyacég a világ egyéb részeire is értékesít, ahová más eladási feltételeket szabhat a helyi viszonyoknak megfelelően. a dobozok vagy használati útmutatók lehetnek más nyelven (pl. egyszerű kompakt kameráknál, a Rebel SLR sorozatnál) és a kamerák neve is változhat. Alapvetően ugyanarról a termékről van szó, ugyanarról a Canon gyártósorról kerülnek le. Csak az útvonal más, nem a hivatalos Canon USA disztribútortól jut el hozzád. Az eladó egy külföldi Canon disztribútortól vásárolja a terméket (vagy hivatalos márkakereskedőtől egy másik Canon régióban.) Az eladó pénzt takarít meg, az egyes régiók árkülönbözeti szabályaiból és az állandóan váltakozó valutaárfolyamból adódóan, ezzel csökkenve az árakat. Japán és Ázsia gyakran értékesít ilyen szürke piaci vázakat.

Ha bizonytalan vagy, vásárlás előtt kérdezd meg az eladót, hogy a termék amerikai modell vagy szürke import. Fontos megjegyezni, hogy ha nincs a termékhez USA garancia kártya, az még nem jelenti azt, hogy az szürke piaci termék — előfordulhat ugyanis, hogy a hivatalos márkakereskedő előzőleg levette a kártyát, hogy nem hivatalos kereskedőknek értékesítse azt. A dobozon lévő feliratok, a hozzá való kézikönyvek és az alap nyelvbeállítás a készüléken mind árulkodó jelek lehetnek.

Az is előfordul, hogy néhány ismert, hivatalos márkakereskedő is elad "import változatú" készüléket vagy objektívet, az amerikai verzió mellett. Általában ezt világosan megkülönböztetik és jelzik "import" ill. "nemzetközi verzió" címen. Például 50mm f/1.8 Import Version és 50mm f/1.8 USA Version a B&H-nál.

Jótállás: A hivatalos szabályzat szerint csak abban a régióban lehet garanciális igényt benyújtani, ahol amelyikbe a terméket eredetileg szánták. Ha egy Japán Canon fényképezőgéped van, akkor elméletileg Japánba kellene visszavinni a gépet granciális javításra. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Canon USA meglehetősen engedékeny ebből a szempontból, különösképp ha a vázat az USA-ban vásároltad. Soha nem hallottunk arról, hogy egy Amerikában vásárolt fényképezőgépre ne adtak volna garanciális szevízt. Megjegyeznénk, hogy ez a kijelentés azonban nem vonatkozik az egyértelműen importált verziók esetében (pl. más kamera név 650D / T4i, áthamisított sorszám stb.)

Canon USA szervízközpontok egyértelműen meg tudják állapítani sorszám alapján, hogy a termék milyen importból származik. Néhány olvasónk jelezte, hogy sikerült nekik egy nem amerikai vázat megjavíttatni, de ez nem annyira jellemző és erős bizonyíték, hogy biztonsággal kijelenthessük, járható út. Mindenesetre szerintünk érdemes megpróbálni a garanciális javítást akkor is ha import verzióról van szó; úgy tűnik Canon erősen támogatja a termékeit és ez egy jó dolog! Összehasonlításképp, a Nikon USA szervíz hozzá sem nyúl a szürke piacon vásárolt géphez, még akkor sem ha fizetsz a javításért!

Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is a Canon bírálja el a garancia jogosságát és az erre vonatkozó szabályokat bármikor megváltoztathatja.

Minden esetben alaposan győződj meg az eladó hitelességéről ha kamerát vagy objektívet vásárolsz. Létezik néhány fotós üzlet, ami csak csalétekként tesz ki nagyon kedvező árakat — majd a kiszállítás előtt különféle emelt árú garanciákra és kiegészítők vásárlására köteleznek.

Az összes CanonPriceWatch oldalon listázott cégről megállapítottuk, hogy nem csalioldal és 98%-ban jó visszajelzéseket kap. Ne felejtsd el, hogy nem minden üzletnek ugyanolyan a szolgáltatási szintje (nem lehet összehasonlítani egy B&H, Amazon vagy Adorama-t egy nem hivatalos, diszkont kereskedővel.) Mi bízunk az általunk listázott üzletekben, mert ezek minimum válaszolnak a rendeléseddel kapcsolatos problémákra, de ha mégsem, akkor írj nekünk és segítünk amiben tudunk (mármint a CanonPriceWatch-nak - ez az én megjegyésem, egyébiránt rendkívül jók a tapasztalataim, bátran ajánlom másoknak is ezt a weboldalt).

CanonPriceWatch segít abban, hogy megtudd hivatalos, nem hivatalos vagy szürke piaci termékről van szó. Az árösszehasonlító táblázatban, az üzlet neve alatt látható az értékesítő hely státusza (pl. 5D Mark III):

  • (Authorized Dealer) Hivatalos márkakereskedő ha egy amerikai modell hivatalos Canon márkakereskedőtől származik
  • (Canon USA Warranty) Canon USA garancia ha egy amerikai modell nem hivatalos Canon márkakereskedőtől származik
  • (Unauthorized Dealer) nem hivatalos márkakereskedő ha egy nem hivatalos márkakereskedő árusít import vagy amerikai modellt
  • (Grey/Import) Szürkepiac ha tudjuk, hogy ez szürkepiaci termék


Ha már eldöntötted milyen objektívet vagy fényképezőgépet akarsz venni, fontos, hogy megbízz abban az üzletben ahol azt venni fogod. Vannak akik biztonságosabbnak érzik ha hivatalos márkakereskedőtől vásárolják a termékeket, mert ott kapják a legjobb szolgáltatást és segítséget, másoknak fontosabb, hogy pár száz dollárral kevesebbet kell fizetni egy amerikai modellért akkor is ha azt nem hivatalos kereskedőtől vagy a szürke piacon vásárolják. A döntés rajtad áll, válaszd azt, ami neked a legszimpatikusabb!

A cikk eredeti angol nyelvű forrása: http://www.canonpricewatch.com/


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto