Drága vagy olcsó esküvői fotóst válasszunk?

Egy esküvőt leszervezni összességében jelentős anyagi teher. Mit válasszunk tehát, az olcsó vagy a drágább megoldást a fotózáshoz?

Hogy mi a drága vagy olcsó, az eleve relatív fogalom. Mihez képest? Ahogy egy kínai turkálós, meg a márkás új pulóver is be tudja tölteni a funkcióját, azaz melegít, öltöztet, de azért nem mindegy milyen az élmény a végén. Ki lehet fogni a turkálósban is egy jobb darabot, ha szerencsém van, de egy márkásnál nyugodt lehetek abban, hogy jó anyagból készült, tartós lesz és nem fakul ki az első mosásnál. Az esküvőknél ráadásul annyiból nehezített a dolog, hogy jobb esetben csak egy pulóverem lesz és nem fogok később újat venni, ugye? :) Vagy bízzak a szerencsémben? Megéri kockáztatni? Nyilvánvaló, hogy a márkás terméknek az ára is magasabb, hiszen ezt a szintet nagyobb áldozatokkal, többletmunkával lehet csak létrehozni.

Mit jelent a márka az én esetemben? Szerintetek sokat kérek arra a "pár órára"? Leírom pár pontban, hogy melyek azok a dolgok amit én teszek meg azért, hogy színvonalas fotós szolgáltatást tudjak nektek nyújtani:
 

 • Ott vagyok az esküvőn ameddig szól a megbízás. Ez minimum 5-6 de általában inkább 10-15 óra folyamatos készenlétet jelent. Persze függetlenül attól, hogy mennyi a rendelkezésre álló idő, gyakorlatilag az egész napom erre fogom áldozni, mert nyilván aznapra már más esküvőt nem tudok és nem is akarok bevállalni. Fel kell készítenem magam lelkiekben és technikailag a feladatra.
   
 • Csak annyi esküvői fotózást vállalok be egy évre, amennyit jó szívvel elbírok. Nem töltöm minden hétvégémet esküvőfotózással és nem azért, mert nem tudnám megtölteni a naptáram. Nem akarok kiégni. Éppen ezért biztos lehetsz benne, hogy ugyanolyan lelkesedéssel fogom tudni a Te esküvődet is fotózni, mint az összes eddigiekét.
   
 • Komoly összegeket fektetteb be a felszerelésembe, amivel dolgozom: tükörreflexes Canon fényképezőgépek, lencsék, vakuk, szűrők, akkumulátorok, (az ötévente kukázható) laptopok, szoftverek a képfeldolgozáshoz, állványok, stúdióvilágítás, hátterek, memóriakártyák, háttértárak az anyagok utólagos arhíválásához. Mindenből van tartalék ha esküvő közben valami baj történne és minden használódik, elavul, ami folyamatos költséget teremt. Ezt valahogy ki kell termelni.
   
 • Vállalkozást működtetek könyvelővel, hogy számlázni tudjak, adózok, weboldalt fejlesztek és tartok fennt a saját szervereimen, cikkeket írok, esküvői kiállításokon veszek részt.
   
 • Autót tartok fent, amivel a helyszínre megyek, a felszereléshez szállító eszköz is kell.
   
 • Minden egyes képet átnézek, utómunkázok. Ez akár 1500-2000 esküvői fotó is lehet! Ezért az esküvő után legalább 1-2 hétre szükségem van,  hogy feldolgozzam a fotókat, megtervezzem és legyártsam a kész anyagot, a DVD lemezeket, és leválogatható webgalériát készítsek a fotókból.
   
 • 2007 óta fotózok esküvőket és elmondhatom, hogy van gyakorlati tapasztalatom a témában. A saját és mások hibájából sokat tanultam és ezeket nem fogom még egyszer elkövetni. Persze ezzel a dolognak itt nincs vége, "jó pap holtig tanul", nem véletlenül követem figyelemmel az esküvőfotós élvonal munkáját, veszek rész fórumokon, vagyok tagja az SWPP-nek. Szeretek fotózni és szeretném ezt minél magasabb szinten művelni.

 

 

 


Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto Moksaphoto